Ako sme využili medvedí cesnak

Ako sme využili medvedí cesnak

Začiatkom marca zvykne rásť v našich lesoch veľmi znamenitá rastlina a to medvedí cesnak. Čo to vlastne medvedí cesnak je a v čom je jeho čaro?


Medvedí cesnak spoznáte podľa jeho cesnakovej vône a 10 až 15 cm zeleným listom. Vďaka svojím listom si ho ľudia zvyknú často mýliť s jedovatou konvalinkou, na čo si treba dávať pozor.


Liečivé účinky:

  • - detoxikačná schopnosť prečistiť ľudské telo
  • - pomáha pri žalúdočných problémoch, ako sú plynatosť, zápcha alebo chronické hnačky
  • - pomáha pri vysokom krvnom tlaku, kŕčových žilách,
  • - je výborný na prevenciu pre migrénami a častými bolesťami hlavy
  • - využíva sa pri liečbe horných dýchacích ciest, astmy alebo zápalu priedušiek
  • - posilňuje imunitu

Využitie v kuchyni:

Receptov z medvedieho cesnaku je naozaj veľmi veľa. Môžete ho použiť do šalátov, omáčok, polievok alebo len tak na chlebík.


U nás v ELITE ste mohli medvedí cesnak ochutnať vo forme couvertu, krémovej polievky, rizota, pesta alebo v prílohách k mäsu a pod.


Máme pre Vás dva recepty, ktoré si môžete spraviť vo Vašej kuchyni:



Polievka z medvedieho cesnaku


Polievka z medvedieho cesnaku

Ingrediencie:

  • • 2 PL olivového oleja
  • • 50 g masla
  • • 3 ks šalotky
  • • 4 ks zemiaky
  • • 1dcl bieleho vína
  • • 2dcl vývaru
  • • 250 ml smotany
  • • Soľ
  • • Korenie
  • • Muškátový orech
  • • 3 hrste listov medvedieho cesnaku

Ako prvé si rozpálime hrniec, pridáme olivový olej, maslo a potom nadrobno nasekanú šalotku ktorú zarestujeme.


Podlejeme kvalitným bielym vínom a vypálime alkohol. Následne pridáme vývar. Nakrájame zemiaky na kocky, pridáme do hrnca a rozvaríme ich. Pridáme smotanu a ochutíme soľou a korením. Medvedí cesnak sparíme, presekáme na jemno a vložíme do polievky. Polievku následne vymixujeme na krémovú konzistenciu a dochutíme.



Pesto z medvedieho cesnaku


Pesto z medvedieho cesnaku

Ingrediencie:

  • • Medvedí cesnak
  • • Soľ
  • • Korenie
  • • Parmezán
  • • Píniové orechy
  • • Olivový olej

Všetky ingrediencie vložíme do mixéru a vymiešame na pesto. Po vymiešaní dokoreníme podľa chuti. Používame na cestoviny, ochutenie mäsa, rizot , omáčok a podobne.


Dobrú chuť.

Ikona dátumu pridania

Dátum priadania

26. apríl 2019

Ikona autora

Autor

Daniel Marek
šéfkuchár