Začiatkom marca zvykne rásť v našich lesoch veľmi znamenitá rastlina a to medvedí cesnak. Čo to vlastne medvedí cesnak je a v čom je jeho čaro?
Medvedí cesnak spoznáte podľa jeho cesnakovej vône a 10 až 15 cm zeleným listom. Vďaka svojím listom si ho ľudia zvyknú často mýliť s jedovatou konvalinkou, na čo si treba dávať pozor.
Liečivé účinky:
Využitie v kuchyni:
Receptov z medvedieho cesnaku je naozaj veľmi veľa. Môžete ho použiť do šalátov, omáčok, polievok alebo len tak na chlebík.
U nás v ELITE ste mohli medvedí cesnak ochutnať vo forme couvertu, krémovej polievky, rizota, pesta alebo v prílohách k mäsu a pod.
Máme pre Vás dva recepty, ktoré si môžete spraviť vo Vašej kuchyni:
Ingrediencie:
Ako prvé si rozpálime hrniec, pridáme olivový olej, maslo a potom nadrobno nasekanú šalotku ktorú zarestujeme.
Podlejeme kvalitným bielym vínom a vypálime alkohol. Následne pridáme vývar. Nakrájame zemiaky na kocky, pridáme do hrnca a rozvaríme ich. Pridáme smotanu a ochutíme soľou a korením. Medvedí cesnak sparíme, presekáme na jemno a vložíme do polievky. Polievku následne vymixujeme na krémovú konzistenciu a dochutíme.
Ingrediencie:
Všetky ingrediencie vložíme do mixéru a vymiešame na pesto. Po vymiešaní dokoreníme podľa chuti. Používame na cestoviny, ochutenie mäsa, rizot , omáčok a podobne.
Dobrú chuť.
26. apríl 2019
Daniel Marek
šéfkuchár